Meghalt Mátyás, oda az igazság? - osszefogas.sk

Meghalt Mátyás, oda az igazság?

Megyek a bíróságra, megyek a rendőrségre! Egy jól működő, demokratikus államban az ehhez hasonló kijelentések arra utalnak, hogy megpróbáljuk érvényesíteni az igazunkat. De nem Szlovákiában. Ha hasonló mondatokat hallunk az ismerőseink, rokonaink szájából, szinte biztosak lehetünk abban, hogy bonyodalmaktól és huzavonától, a hivatalos szervek zaklatásától, vagy éppen büntetéstől tartanak. Nem elégedettek, hanem dühösek, vagy félnek.

Meghalt Mátyás, oda az igazság! – szól a mondás. Szlovákiában pedig az igazságszolgáltatástól nem várnak igazságot, és mindezt a számok is alátámasztják. Az Eurobarometer szerint az állampolgárok 72 százaléka nem bízik a bíróságokban, ezzel a vonatkozó adatok egy évtizedes mélypontra süllyedtek. Nem nehéz, kitalálni, hogy miért, hiszen az elmúlt évek a botrányokról szóltak. A Kuciak-gyilkosság, a korrupciós ügyek, a politikusok és köztisztviselők, vállalkozók nevéhez kötődő botrányok legalább annyira hozzájárultak a bizalmatlansághoz, mint a szeretteink és barátaink, na meg a saját magunk személyes tapasztalatai.

Egy jól működő államban mindez nem történhetne meg. Garantálni kell és betartatni a törvény előtti egyenlőséget és a jogállamot, máskülönben a rendőrség és a bíróság kapcsán továbbra is a büntetés szó jut majd először az eszünkbe!

Hiszem, hogy a problémát meg lehet oldani és mindez az Összefogás programjában is megmutatkozik, több konkrét megvalósítandó célt is kitűztünk magunk elé. Fontos, hogy mentesítsük az igazságszolgáltatást a politikai befolyás alól, erősíteni kell a rendőri felügyelet módozatait, megváltoztatásra szorul a kommunizmusból visszamaradt ügyészségi modell, hogy hozzáértőbb, pártatlanabb személyek foglalkozzanak a vizsgálódással. Szélesebb hatáskört kellene kapniuk a parlamenti vizsgálóbizottságoknak és a vagyonbevallások kapcsán is előre kell lépni, a vonatkozó papírok kitöltését szinte viccként kezeli mindenki, akinek ez a kötelessége. Úgy gondolom, hogy ezek az intézkedések megvalósíthatóak, jobbá tehetik az államot. Egyben növelhetik a lakosság bizalmát a politikában és a képviseletükben.

Arra kérem Önöket, szavazzanak az Összefogásra!