Dél-Szlovákia ugyanolyan értékes, mint észak - osszefogas.sk

Dél-Szlovákia ugyanolyan értékes, mint észak

Nem szükséges ahhoz az idegenforgalomban dolgozni, hogy tudjuk, rengeteg kincset rejt Felvidék, amikre építhetünk.

Dél-Szlovákia gazdaságának egyik fő kitörési pontja a turizmusra épülő szolgáltatások fejlesztése lehet. Ehhez azonban tudatos építkezésre van szükség, ami sajnos még nem alakult ki. Turisztikai értékeink, legyen szó kulturális örökségünkről, természeti szépségeinkről, fürdőinkről, vagy egyéb turisztikai attrakcióinkról, méltatlanul hátrányos helyzetbe szorulnak az állami támogatások terén. Új stratégia kidolgozására van szükség, mely figyelembe veszi régiónk érdekeit és igazságos forráselosztásra.

Az ágazat szinte kimeríthetetlen lehetőségeket rejt, hiszen a turizmusba áramló tőke állandóan növekszik, a statisztikák alapján évről évre egyre többen utaznak. Igaz, hogy nincs Tátránk, de van Dunánk, történelmi és kulturális értékeink, kiváló konyhánk, termálforrásaink, bortermelő vidékeink, szállodáink. Régióink ismertek a kiváló minőségű élelmiszerek előállításáról, amelyeket sajnos háttérbe szorítottak a kiskereskedelmi láncokban a külföldi, olcsó és alacsony minőségű termékek. Meg kell védenünk, támogatnunk kell saját termékeinket és termelőinket, hiszen nagyban hozzájárulnak az idelátogatóknak kínált élménycsomagokhoz, az agroturizmus pedig egyre népszerűbb.

Tudatosítanunk kell, hogy nem elég idecsalogatni a turistákat, de el kell érni, hogy hosszabb időt itt töltve többet költsenek és később visszajöjjenek. Ehhez minőségi szolgáltatások kellenek, szakemberekkel, akik megfelelően át tudják ültetni hazai környezetbe a világban tapasztalható legújabb trendeket, ezért nagyon fontos a versenyképes tudással rendelkező turisztikai szakemberek oktatása és szülőföldön tartása. A Szlovákiában elérhető, idegenforgalomhoz kapcsolódó képzések nem régóta léteznek, és kevés a valóban minőségi és gyakorlat-orientált képzés. Az ágazat utánpótlását és tudásbázisát biztosító iskolarendszer kiépítése nélkül hosszú távú sikereket nem lehet elérni.

Komoly lehetőségeket rejt Dél-Szlovákia számára a kerékpáros turizmus is, hiszen az elektromos bicikli megjelenésének köszönhetően további fontos célcsoportok is megszólíthatók. A turisztikai attrakciók összekötésében, elérhetőségében nagy szerepet játszhat a jövőben a kerékpárutak fejlesztése, azonban ez jelenleg Szlovákiában rendkívül bonyolult folyamat. és délen aránytalanul kevés épül. Fejleszteni kell a tömegközlekedést is, hogy a turisták minél egyszerűbben és kényelmesebb járják be az adott régiót, egy borvidéken ennek kiemelt szerepe lehet a turista komfortérzete szempontjából.

Kincsesládánk rengeteg kiaknázatlan lehetőséget rejt, de többet kell fordítani a fejlesztésekre, ehhez azonban ki kell állnunk Dél-Szlovákia érdekei mellett. Nem szabad hagynunk, hogy az állami forrásokból aránytalanul kevés jusson a déli régiók fejlesztésére, hiszen magyarlakta vidékeink is méltók arra, hogy büszkén kínáljuk a hazai és külföldi turistáknak egyaránt. Ahhoz, hogy a turizmus területén érdemben előre tudjunk lépni, erős magyar képviseletre van szükség a parlamentben, a déli régiók tudatos elhanyagolása egyszer s mindenkorra véget kell érjen!