fbpx

A digitalizáció területén az egyik legfontosabb vállalás a kormányprogramban egy új központi kormányzati szerv felállítása befektetési, régiófejlesztési és informatizációs minisztérium (Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR) néven.

Egyelőre Veronika Remišová az arca ennek az új területnek, akinek vitathatatlan érdemei vannak a korrupcióellenes harcban, viszont az ő profiljába nehezen fér bele az eddig hiányzó digitalizációs és innovációs szakmai program levezetése. Egyelőre nem látni azt a szakmai csapatot mögötte, akikkel a kormányprogramban összeírt célokat el tudná érni. Félő, hogy másod/harmadrangú terület lesz a digitalizáció, ami annyit jelent, hogy nem lesz tér a jelentős gazdaságsegítő, gazdaságfehérítő és bürokráciacsökkentő döntésekre.

A kormányprogramban nyilvánosságra hozott megfogalmazás elég kaotikus, azt érezteti, hogy valójában ennek a csapatnak nincs kikristályosodott elképzelése arról, hogy miről is kellene szólnia egy ilyen központi kormányzati szervnek. Ez abból is látszik, hogy a kormányprogram olyan alacsony szintű célokat tartalmaz, mint pl. figyelni fogják az állam által biztosított digitális szolgáltatások minőségét. Ez magától értetődő, hogy ellenőrizzük a minőséget, furcsa, hogy ezt egy kormányprogram szintjén tárgyalják. Az ok az lehet, hogy valójában ez az új minisztérium a norvég, svájci és európai források koordinálásáról fog szólni, a digitalizáció pedig csak egy megtűrt mostohagyerek lesz a hivatalban.

A képzavart csak fokozza, hogy szót ejtenek a kiberbiztonságról, mely teljes mértékben a hadügy területe. Hogy érthetőbb legyek: ez olyan, mintha az iskolaügyi programban írnánk a hadseregről csak azért, mert egy esetleges iskolákat is érintő terrortámadás esetén a hadsereg is be lenne vonva az iskolát érintő veszély elhárításába. Teljes a képzavar.

Külön kiemelik az igazságügyiminisztériumot érintő megoldásokat, viszont a felsorolásból lemaradt az egészségügyi, oktatásügyi, mezőgazdasági, munkaügyi minisztérium, pedig ezeknek a minisztériumoknak a hatáskörébe tartozó területekkel találkozik a leggyakrabban az átlagpolgár és a vállalkozó.

Célként fogalmazták meg, hogy az államigazgatásban dolgozókat képezni fogják (ez dicséretes vállalás), de nem említik, hogy előtte ki kell építeni a szükséges infrastruktúrát – és ez bizony eléggé költségigényes feladat. Enélkül nem sokat fognak érni a képzések.

Ami hiányzik a kormányprogramból a digitalizáció területén:

  • Országos szélessávú internet-lefedettség megteremtése, internethasználók számának növelése
  • Integrált, fogyasztóbarát és teljes értékűen többnyelvű elektronikus ügyintézési rendszer felépítése, amely által csökken a bürokrácia
  • Digitális infrastruktúra alkalmazása – beleértve a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat is – a helyi önkormányzatok és az állami intézmények támogatására

Pozitívan kell értékelni, hogy szó van egy egységes IT stratégia kidolgozásáról, viszont nincs szó benne a kapcsolódó kutatási és fejlesztési projektek támogatásáról, pl. az ipar 4.0, mesterséges intelligencia, robotika, block-chain és 5G technológia területén, melyek elősegíthetnék az ország gazdasági versenyelőnyét.

A kormányprogramnak vannak pozitív részei, viszont azt érzem, hogy pont egy ilyen dokumentumra mondhatjuk, hogy néha a kevesebb több: 41-szer olvashatjuk azt a vállalásokban, hogy „Vláda SR zváži…”. Ez egy pont olyan vállalás, amit aztán soha nem lehet számonkérni, hiszen számon kérhető eredményt nem fogalmaztak meg…