fbpx

Tesztek helyett oltóanyagot az önkormányzatoknak!

Tesztek helyett oltóanyagot az önkormányzatoknak!

Az október vége óta tartó immár maratoni jellegű tesztelés-sorozat rendkívül sok energiát emészt fel az egyes falvaknál és városoknál. Tény, hogy az állam nem kötelezi az önkormányzatokat a szűrővizsgálat lebonyolítására, ám a polgároktól elvárja a rendszeres átvilágítást, így a települések szervezik tovább heti rendszerességgel a tesztelést, hiszen a lakosok érdekeit tartják szem előtt.

   Felmerül viszont a kérdés, hogy a járvány e fázisában, amikor a pozitívan tesztelt személyek száma egyre csak csökken, sok helyen folyamatosan a nullát közelíti meg, mennyire hatékony ez a tevékenység a járványkezelés szempontjából? A szakemberek egyértelmű álláspontja, hogy a járvány további hullámzását csakis a védőoltás és a nyájimmunitás fékezheti meg. Ehhez viszont legalább 60%-os beoltottsági arány szükségeltetik. Igaz, hogy az ország területén egyre több oltópont létesül, ám a beoltottak száma így is csak nagyon lassan növekszik.

   Polgármesterként elmondhatom, hogy az egyes települések a kezdeti bizonytalanságok ellenére felnőttek a feladathoz, önkénteseikkel magabiztosan végzik a szűrővizsgálatokat. Ugyanilyen hatékonyan tudnánk végezni a lakosaink beoltását is, amennyiben az állam ezt lehetővé tenné, továbbá megfelelő mennyiségű oltóanyagot biztosítana. Kár lenne a helyi szinten jól működő mintavételi pontok erőforrásait nem igénybe venni e célra. Ha az országos tesztelés folyamán az önkormányzatok egy hétvége alatt képesek voltak több millió polgárt letesztelni, akkor ugyanezen elv alapján képesek lennénk egy hónap leforgása alatt akár két körben is beoltani ugyanennyi személyt. Ehhez természetesen megfelelő mennyiségű oltóanyag szükségeltetik. Ennek a beszerzéséért az állam felel. Ne a további tesztek vásárlására költsük az euró milliókat, hanem tegyen meg mindent a kormány azért, hogy megfelelő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésünkre. Ha pedig szűkében vagyunk, akkor nem engedheti meg magának az állam azt a luxust, hogy a több országban is már bevált oltóanyagot hagyja hónapokon keresztül elfekvőben hagyni a raktárban… Itt életekről van szó, nem geopolitikai irányultságról!    Szlovákia is végre felnőhetne a feladathoz….