Minek egy 5. párt?

Nem kell több párt, csak egy mozgalom, amely integrálva az új embereket és az összefogás iránt elkötelezett hiteles politikusokat sikeres lesz a választásokon. Tudjuk, hogy a magyar választók összefogást és megújulást akarnak, ezért hozzuk létre alulról építkezve az Összefogás mozgalmát. Célunk tehát nem egy ötödik párt létrehozása, hanem együttműködésre hívni minden szlovákiai magyart, párthovatartozástól függetlenül.

Akkor miért gyűjtötök mégis aláírásokat?

Ahhoz, hogy az Összefogást mozgalomként bejegyezzék, 10 000 aláírás kell. Ha bejegyezték, választási listát állíthatunk, melyen közösen indulhat neki a választásnak a magyarság.

Hány aláírás kell?

Tízezer aláírás kell. Fontos, hogy mindegyiknél helyes cím szerepeljen és a személyi igazolvány száma sem hiányozhat az aláírásgyűjtő ívről. Csak szlovák állampolgárok írhatják alá az ívet.

Meddig kell az aláírásokat összegyűjteni?

Mivel pártok közti eredménytelen tárgyalások elhúzódtak, nagyon kevés idő áll rendelkezésünkre. Legkésőbb szept. 20-ig foglalkozhatunk az aláírások gyűjtésével, mert utána a belügyminisztériumban 30 napig vizsgálják az aláírások hitelességét, majd jön egy újabb 30 napig tartó jogi procedúra. A választási listát legkésőbb december 1-ig kell leadni. Minden perc számít!

A politikai spektrumon hová pozícionálható a mozgalom?

Az Összefogás mozgalma csak úgy lehet sikeres, ha minden magyart meg tud szólítani programjával és jelöltjeivel. Az Összefogás tagjainkat nem kell mindenben egyetérteniük, egyvalamiben viszont igen: feladatunk, hogy a felvidéki magyarság fejlődéséért és Dél-Szlovákia felzárkóztatásáért dolgozzunk, emellett pedig hozzájáruljunk az ország rendbetételéhez.

Ti vagytok a második MKP?

Nem, mi az Összefogás vagyunk. Célunk, hogy párthovatartozáson felül egy szélesebb együttműködést teremtsünk meg, így érve el, hogy a magyar közösség sikeres legyen a 2020-as választásokon.

Bugár Béla rajta lesz a listán?

Röviden: minket nem Bugár Béla érdekel. Hosszabban: a felvidéki magyar politika egyik problémája, hogy a jelen és a jövő helyett a múlttal foglalkozik. Bugár Béla harminc éve van a közéletben és hamarosan politikai nyugdíjba megy, a fiatal generációnak a magyar jövővel és nem a múlttal kell foglalkoznia. Hiszünk a megújult magyar érdekképviseletben, ahol nem egy pártelnök személye a közvita tárgya, hanem a választók érdekei. Rajta lesz-e a listán? Erre Bugár Béla egyszer már válaszolt, amikor úgy döntött, nem akar magyar összefogást.

Miért működtök együtt a jelenlegi politikai szubjektumokkal?

Minden releváns erővel jelen kell működni, amelyik az összefogást kívánja, s amely tud hiteles arcokat felvonultatni. Nem osztozunk az új pártok populizmusában, nem hisszük, hogy minden régi politikus rossz. Ha valódi összefogást akarunk elérni, minden értelmes emberre szükségünk lesz.

Ki indította az Összefogás mozgalmat?

Közéleti szereplők, művészek, és két felkért gesztorunk, Bauer Edit és Zászlós Gábor álltak a mozgalom létrehozása mellé. Az Összefogás két vezetője Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium vezetője és Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője, jogi aktivista.

Ki áll a háttérben? (Orbán, Soros, Fico, Világi, az izraeliták, a Sátán maga, stb.?)

A háttérben az emberek állnak, aki összefogást és megújulást akarnak. Amint eddigi munkánk is bizonyítja, ez nem egy milliomos marketingterméke, hanem sok aktivista munkája. A mozgalom nyitott bárki számára, aki hozzá akar járulni az Összefogás sikeréhez.

Én már nem akarom támogatni a politikát!

Nem a politikát kell támogatnod, hanem azokat, akik tenni akarnak érted és közösségedért. Ha lemondasz választási lehetőségedről, mások még élni fognak vele, és nem feltétlenül a te preferenciáid szerint szavaznak majd. Ha elégedetlen vagy, mondd el, mi aggaszt és hogyan segíthetünk! Minden ötletet és tanácsot szívesen várunk.

Hogy viszonyul az Összefogás az autonómia kérdéséhez?

Saját dolgainkat magunknak kell irányítanunk! Az önkormányzatiság eddig is célja volt a pártoknak, ám feladatunk, hogy tartalommal töltsük meg. Első körben kulturális és oktatási intézményrendszereink számára kell megteremteni az önigazgatás lehetőségét, ám megkerülhetetlen a számunkra hátrányos területi elosztás felülvizsgálata is. A járási és a megyei határokat is a magyarok ellenében rajzolták meg, fontos, hogy a készülő települési önkormányzati reform a magyar szempontokat is figyelembe vegye, ám ennek alapfeltétele a magyar parlamenti jelenlét.

Úgyse sikerül!

Sikerülni fog! A választók összefogást és megújulást akarnak. Tudjuk, mivel mi is választók vagyunk.

Program, célok?

Programunkat a civil szervezetekkel és a csatlakozó tagokkal egyeztetve, szakemberek segítségével a következő hetekben dolgozzuk ki és mutatjuk be. Minden szakértőt szívesen várunk!

Ki finanszírozza az Összefogást?

Költségeinkről és hozzájárulóinkról a Finanszírozás oldalunkon talál információkat.