Kovács György

Kovács György vagyok, 41 éves, felvidéki magyar családapa.  Tanulmányaimat a nagymegyeri gimnáziumból indulva Pozsonyban, Ausztriában és az Egyesült Államokban végeztem vállalatvezetés szakon.

Pályafutásomat 24 évesen egy tejipari vállalat controlling menedzsereként kezdtem, majd pár éven belül a gyár igazgatójává neveztek ki. Ezt követően egy élelmiszeripari- és mezőgazdasági vállalatcsoportot irányítottam. Az itt megszerzett 12 évnyi tapasztalat után a  Deloitte nemzetközi tanácsadócégben dolgoztam, ahol az egészségügyi részleg egyik alapítójaként kerültem kapcsolatba az egészségügyi minisztériummal, mely 2017-ben felkért a legnagyobb szlovák egészségügyi intézmény vezetésére.

Az egészségügy mindig is vonzott. Életem egyik legmeghatározóbb tapasztalatának tartom, hogy a Pozsonyi Egyetemi Kórház vezérigazgatójaként dolgoztam. Az itt eltöltött két év alatt láttam, hogy mennyire mostohán bánik a kormány az egészségüggyel. Vezetésem idején sikerült növelni a betegellátás színvonalát, a kórház hatékonyságát és jelentősen javítani a kommunikáción. Szlovákia egyik legtranszparensebb kórháza lettünk – csökkentettük a korrupciót és átláthatóvá tettük a folyamatokat.

A kormány minden pozitív eredményünkből politikai tőkét akart kovácsolni, míg a reformszerű változtatásokat blokkolták. Ha további pozitív eredményeket akarunk elérni, először a politikusok hozzáállásán kell változtatni. Ez viszont a jelenlegi garnitúrának – ahogy ezt bizonyították is – nem megy. Ezért csatlakoztam az Összefogás mozgalmához. Tudom, hogy mit kell változtatni rendszerszinten ahhoz, hogy ne legyenek hosszú sorok a rendelők előtt és újra vonzóvá váljon az egészségügyi hivatás. Az elmúlt évtizedben a déli országrészekben háttérbe szorult a betegellátás, ami nem is csoda, hisz a magyarokat mindig kihagyták az egészségügy irányításából. Ezen változtatni akarok, s ehhez szükségem van az Önök bizalmára.