Mózes Szabolcs

Mózes Szabolcs vagyok, az Összefogás egyik alapítója, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója, civilben négygyermekes családapa. 40 évem első felét Márai városában éltem le, az azóta is tartó másik felét a Csallóközben élem – kassai polgár és somorjai lakos vagyok.

Diákkorom óta fontosnak tartottam a társadalmi és közéleti ügyekben való részvételt. Egyetemi éveim alatt a Diákhálózat pozsonyi szervezetének elnökévé választottak, emellett a Comenius Egyetem Akadémiai Szenátusának és a Főiskolai Diáktanácsnak a tagja voltam. Később az Új Szó belpolitikai rovatvezetőjeként, kommentátoraként dolgoztam, majd a Pátria rádióban elemeztem a politikai helyzetet. Három éve a 2016-ban alapított Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója vagyok.

Nyár végén láttam, az elemzés már kevés, lépni kell! Miután a magyar politikusok nem tudtak megegyezni, megalapítottuk az Összefogás mozgalmat, azzal a céllal, hogy együttműködési és megújulási platformot teremtsünk a felvidéki magyarságnak. A három hét alatt összegyűjtött 18 ezer aláírás, a sok aktivista, a szakértők bekapcsolódása a munkába mind azt mutatták, van értelme a kezdeményezésnek.

Egész életemben az innovációkat kerestem. Diákvezetőként, újságíróként, az első hazai magyar szakkollégium vezetőjeként. Az Összefogást is így képzelem el: legyen magyar, legyen gyűjtőpárt, de legyen újító is! Ne csak azért szavazzunk rá, hogy magyarokat juttassunk a parlamentbe, hanem azért, hogy kompetens emberekre bízzuk a közügyek megoldását.

A közéleti ügyek a munkám és a hobbim is, ha más kikapcsolódásra vágyom, ott a focilabda, a zongora vagy a sakktábla. Biztos hátterem a családom, feleségem és négy gyermekem, akikre mindig támaszkodhatok.