Mózes Szabolcs

Mózes Szabolcs vagyok, az Összefogás mozgalom egyik alapítója, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója, civilben ötgyermekes családapa. Életem első felét Márai városában éltem le, az azóta is tartó másik felét a Csallóközben élem – kassai polgár és somorjai lakos vagyok.

Diákkorom óta fontosnak tartom a társadalmi és közéleti ügyekben való részvételt – hallatni kell hangunkat és képviselni érdekeinket! Egyetemi éveim alatt a Diákhálózat pozsonyi szervezetének elnökévé választottak (PASz, most JAIK), a Comenius Egyetem Akadémiai Szenátusának és a Főiskolai Diáktanácsnak a tagjaként a hallgatók érdekeit képviseltem. Később az Új Szó belpolitikai rovatvezetőjeként, kommentátoraként dolgoztam, online fejlesztéseket vezettem, majd a Pátria rádióban elemeztem a politikai helyzetet. 2016-tól az akkor alapított Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója vagyok.

2019 nyarán generációm tagjaival láttuk, az elemzés már kevés, lépni kell! Miután a magyar politikusok nem tudtak megegyezni, megalapítottuk az Összefogás mozgalmat, azzal a céllal, hogy együttműködési és megújulási platformot teremtsünk a felvidéki magyarságnak. A három hét alatt összegyűjtött 18 ezer aláírás, a sok aktivista, a szakértők bekapcsolódása a munkába mind azt mutatták, van értelme a kezdeményezésnek. 

A 2020-as választásokra sajnos nem sikerült létrehozni a teljes egységet, ám célunkat nem adtuk fel. A két régi pártot tárgyalóasztalhoz hívva, hosszú egyeztetések után 2021 szeptemberében az Összefogás átnevezésével létrehoztuk a Szövetséget, amelyben egyesültek a magyar pártok. 

Egész életemben az innovációkat kerestem. Diákvezetőként, újságíróként, az első hazai magyar szakkollégium vezetőjeként. Az Összefogást – és most már a Szövetséget – is így építjük: legyen magyar, legyen gyűjtőpárt és főként legyen újító! Ne csak azért szavazzunk rá, hogy magyarokat juttassunk a parlamentbe, hanem azért, hogy kompetens emberekre bízzuk a közügyek megoldását.

A közéleti ügyek a munkám és a hobbim is, ha más kikapcsolódásra vágyom, ott a focilabda, a zongora vagy a sakktábla. Biztos hátterem a családom, feleségem és öt gyermekem, akikre mindig támaszkodhatok.