Orosz Örs

Orosz Örs vagyok, az Összefogás egyik alapítója, Gombaszög főszervezője, a Nyitra megyei idegenforgalmi bizottság elnöke, megyei képviselő. Civilben gyűjtő és a felvidéki helytörténet szerelmese. Életem első harmadát szülőfalumban, Dunamocson töltöttem, majd a Selye János Gimnáziumban tett érettségi után Prágába kerültem, ahol politikai földrajz szakon szereztem diplomát.

Diákkorom óta fontosnak tartottam a társadalmi és közéleti szerepvállalást. Hiszem, hogy kemény munkával igenis változtatni tudunk saját közösségünk sorsán.

Egyetemistaként a prágai Ady Endre Diákkör elnöke és a pozsonyi Diákhálózat alelnöke voltam. Beváltva az önmagamnak tett ígéretet, hét év után Prágából hazatértem szülőföldemre és rögvest részt vállaltam a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, majd a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom megalapításában. A Fórum Kisebbségkutató Intézetben dolgozva a nyelvi jogok XX. századi alakulását kutattam és térképeket készítettem a hazai demográfiai és iskolahálózat alakulásáról.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy az életterünket jelentő 540 szlovákiai magyarlakta település mindegyikét többszörösen bejártam. Évekig szervezője voltam a Honismereti Kerékpártúrának és más honismereti rendezvényeknek. 2009-ben vettem át a Gombaszögi Nyári Tábor szervezését, melyet széles összefogásban mára az ország legnagyobb magyar rendezvényévé sikerült kiépítenünk.

Szerveztem több ezer fős tüntetést Malina Hedvigért, társaimmal vittem már „kisiskolák” feliratú koporsót a pozsonyi parlament bejáratához, és kurátorként készítettem olyan kiállítást, melyet több mint 60 településen mutattak be.

Az Összefogás mozgalom megalapítását azért szorgalmaztam, mert hiszek benne, hogy együtt erősek vagyunk, illetve, hogy csak együtt vagyunk igazán erősek! Felvidék az a hely, nemzetrészünk pedig az a közösség, amely kitölti és értelmet ad az életemnek. A továbbiakban is dolgozni szeretnék érte, mert ha a dolgok mai állásán nem változtatunk, pár évtized múlva már csak emlék marad belőle!