Piekarski Marcell

Rimaszombati vagyok, ez az a járás, amit nyugaton “hladová dolinaként” emlegetnek. A közeli barátaim, rokonaim jelentős része külföldön dolgozik. Én azon szeretnék dolgozni, hogy egy olyan országot faragjunk Szlovákiából, ahonnan nem kell elmenni, ahol jó itthon.

Ehhez nem csak versenyképes fizetésekre van szükség, hanem új szemléletre is. Bár már 30 éve a rendszerváltásnak, sokszor még mindig a helytelen, posztszovjet berögződések jellemzik az állam, a hivatalok működését: intézményes korrupció, a hatalom arroganciája, urambátyám-stílus. Friss diplomásként nálam is felmerült a külföldi munkavállalás, de a Budapesti Corvinus Egyetemen és az Esterházy Akadémián szerzett tudásom itthon szeretném hasznosítani.

Sok feladat vár ránk: közigazgatási, egészségügyi, kisebbségi programunk megvalósításán kívül meg kell honosítanunk azt az új szemléletet, amelyben a polgár és az állam egymás partnerei, ahol a kisebbség nem jelent hátrányt, az “ismeretség” meg nem jelent igazságtalan előnyt.

Számomra nem kérdés, hogy ügyeink képviseletét csak együtt, összefogva tudjuk hatékonyan előre vinni. Vagyunk elegen ahhoz, hogy megkerülhetetlen tömböt alkossunk a pozsonyi parlamentben. Az MKÖ listáján összefogtak azok, akik változást akarnak, és ha februárban a választók is összefognak, márciustól új időszámítás kezdődhet a felvidéki magyarok érdekképviseletében.